Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ξενοφοβία και βία δεν προσφέρουν λύση στα προβλήματα της πόλης μας


Η δημοτική κίνηση ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ απέναντι σε κάθε ρατσιστική, και βίαιη πράξη υπερασπίζεται τις ανθρώπινες αξίες και διεκδικεί μια ειρηνική, μη βίαιη κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι στις ευκαιρίες και στα δικαιώματα, ίσοι στην ελευθερία του λόγου και απαλλαγμένοι από το φόβο. Η Λάρισα πρέπει να βγει από την κρίση με αλληλεγγύη και να αναδείξουμε ένα νέο τοπικό κοινωνικό μοντέλο.
Η λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη μας δεν είναι η επιστροφή σε βάρβαρες αντιλήψεις. Αποτελούν προκλητική παραβίαση του νόμου οι επιθέσεις ή η ενθάρρυνση επιθέσεων εναντίον ανθρώπων λόγω του χρώματος του δέρματος τους ή του μεγέθους της μύτης τους. Η κοινωνία δε μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε φαινόμενα τα οποία θα μας ξεσήκωναν όλους αν στρέφονταν ενάντια στα παιδιά μας που έχουν μεταναστεύσει σήμερα σε άλλες χώρες.
  • Θα τα ανεχόμαστε στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, σε μια χώρα που έχασε τα καλύτερα παιδιά της γιατί μετανάστευσαν ή αναζήτησαν σε δύσκολες εποχές καταφύγιο σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες;
  • Θα τα ανεχόμαστε ενώ τα βιβλία μας μιλάνε για το «θεό της φιλοξενίας» και για το «θεό της αγάπης προς τους άλλους;
Η Λάρισα έχει ζήσει το φασισμό και οφείλει να θυμάται τι σημαίνει. Η πολυπολιτισμικότητα είναι πολιτισμός και όχι πρόβλημα. Οι μετανάστες είναι θύματα μιας ευρύτερης κρίσης και όχι το αίτιο της κρίσης. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τους ξένους αλλά να φοβόμαστε την ξενοφοβία.
Θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά τα τελευταία γεγονότα βίας από νέους, που βγήκαν στη δημοσιότητα, κατά των αλλοδαπών αλλά και εντός σχολικών χώρων, μεταξύ μαθητών. Οι φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση θα πρέπει να προβληματιστούν για την παιδεία που προσφέρουν στα παιδιά μας. Τα σχολεία αλλά και ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει να διοργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με θέμα τη μη Βια ως τρόπο ζωής. Οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να μην ασκούν βια αλλά και να μην ανέχονται την άσκηση της βίας από άλλους.
Η Λάρισα με μακρόχρονη πολυπολιτισμική παράδοση και συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως φαίνεται από την παλαιότερη αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της, δεν πρέπει να δικαιολογεί τέτοια φαινόμενα βίας.
Η μη-βία είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου